Kirjallisuus



Pyhien historia

John C. Bennett: The History of the Saints or, An Exposé of Joe Smith and Mormonism
Johdanto: Andrew F. Smith Kuvitettu.
3. painos, University of Illinois Press, 2000, Urbana and Chicago. ISBN 0-252-02589-X

John Cook Bennett sanoo Joseph Smithiä "yhdeksi törkeimmistä ja alhaisimmista petkuttajista, joita maa on päällään kantanut", ja paljastaa katkeruuden ja korruption kyynpesän kiihottavassa teoksessaan, joka ilmestyi v. 1842.

Bennett julistaa kamalia varoituksia mormonien salaliitosta hallituksen kaatamiseksi, ja luetteloi tuon "mormonihirviön uran teeskentelijänä, pahantekijänä ja petturina" esittelemällä samalla todistuksia omasta tahrattomasta luonteestaan.

Kurittaen kirkkoa ja kaikkia sen kanssa tekemisissä olevia hän kuvailee monimutkaista "seraljia" — johtomiesten käytössä olevien naisten hierarkiaa — ja mormonien sotilas- ja siviilijärjestelmää samoin kuin heidän salaisia seurojaan kuten daniitit (vakoilijoiden ja tiedonantajien eliittiryhmää, jonka jäsenet kuulemma pukeutuivat naisiksi hoitaessaan hämäriä puuhiaan).

Tämä samainen John Bennett oli ollut Joseph Smithin varapresidentti ja läheinen uskottu sekä Nauvoon kaupungin pormestari, sen miliisin kenraalimajuri ja sen yliopiston kansleri.

Andrew F. Smithin johdanto tutkiskelee tätä arvoituksellista hahmoa ja asettaa Bennettin kirkon hylkäämisen ja lähes fanaattisen ristiretken oikeaan suhteeseen. Hän piirtää kuvan Bennettin värikkäästä elämästä ja miten hän alunperin hyväksyi mormonismin, sekä myös kuvan tapahtumista, jotka käänsivät hänet sitä vastaan. Kirjan julkaisuhistoriaan tehdään katsaus ja tarkastellaan miten mormonit ja lehdistö ottivat sen vastaan. Siinä selostetaan myös Bennettin tapaa toimittaa oma osuutensa pois mormonien konnanteoista.

Mormonismin tutkijat hylkäävät yleensä teoksen joko siksi, että se heidän mielestään on joko harhaantuneen tosiuskovaisen tai harrasta käännynnäistä esittäneen opportunistin kirjoittama. Kuitenkin siinä kuvataan todenmukaisesti Smithin moniavioisuus, ja se ennustaa onnistuneesti mormoniteokratian nousun, vaikkei se tapahtunutkaan juuri siellä missä Bennett ennusti. Joka tapauksessa The History of the Saints on kutkuttava seos suuttumusta, paljastusta ja solvauksia.

Lääkäri ja yrittäjä John C. Bennett (1804-67) kuului mormonikirkkoon Nauvoossa, Illinoisissa, vv. 1840—1842.

Jos tämän kirjan lukee ilman taustatietoja, se voi saada sensaatiomaisen luonteen. Ensin olisi luettava vaikkapa D. Michael Quinnin hierarkiakirjat. Tämä kannattaa lukea yhdessä esim. kirkon oman historiakirjan, 7-osaisen History of the Church-sarjan kanssa. Silloin huomaa, että ainakin osa Bennettin sanomasta on totta, kuten esimerkiksi yksityiskohdat Nancy Rigdonin ja Sarah Prattin juttujen kohdalta. Bennett ei ole mikään kirjailija. Suuri osa kirjasta koostuu hänen sanomalehdille kirjoittamistaan paljastuskirjeistä ym. Joka tapauksessa mielenkiintoinen pakkaus!

Lisätietoa Nancy Rigdonin juttu
Off-site Lisätietoa kirjasta
Off-site Sarah Prattin juttu


The Saintly Scoundrel: The Life and Times of Dr. John Cook Bennett

Andrew F. Smith

Bennettin elämäkerta on saanut haltioituneita arvosteluja. ISBN 0252022823

John Hajicek (kotisivu) kirjoittaa:

Andy kiinnostui Bennettistä kirjoittaessaan teosta The Tomato in America: Early History, Culture, and Cookery, University of South Carolina Press. (Bennettin ansioksi luetaan tomaatin tunnetuksi tekeminen). Kirja Bennettin elämästä on kiehtova. Bennettin elämässä on tiettyjä episodeja:

  1. tomaatit,
  2. kanojenkasvatus,
  3. mormonismi,
  4. James J. Strang,
  5. lapsenpäästö,
  6. diplomien liukuhihnakirjoittelu tilauksesta,
  7. armeija,
  8. vapaamuurarius, jne.

The Saintly Scoundrel on tämän vuosikymmenen kiinnostavin mormonielämäkerta, ja sen on kirjoittanut henkilö, joka piti Bennettistä, mutta ei ole mormoni — joten hän ei vetänyt mitään ennenaikaisia johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen (siitä kirjan nimi).

Olen eri mieltä monien hänen tulkintojensa suhteen (esimerkiksi "henkivaimoisuuden" ja mormonien rehellisyyden), mutta minusta elämäkerrallisen tutkimuksen metodit ovat niin hyviä kuin voi olla jossakin historiallisessa mormoniyhteisössä.

 


 Etusivu | Sivun alkuun

 

 2001-05-02 — 2003-05-21