Harhakuvan menettäminen merkitsee aina jonkin totuuden saavuttamista. - Arthur Schnitzler

Miksi nämä sivut?


Toivoisin, että itselläni aikoinani olisi ollut tällainen faktasivu luettavanani. Mutta silloinhan ei ollut edes kotimikroja, saati WWW:tä olemassa. Oma 'tutkimiseni' rajoittui lähetyssaarnaajien kanssa käymiini moniaisiin keskusteluihin ja Mormonin kirjan lukemiseen. Mitään mormonismin vastaista tekstiä en koskaan lukenut, en silloin enkä jäsenenä ollessakaan.
En myöskään tutkinut mitään muuta uskontoa edes vertailun vuoksi. Olin 19-vuotias tavallisen rippikoulun käynyt, Raamatun tiedonhalusta lukenut ei-uskovainen, epävarma nuori, kun tapasin ensimmäiset lähetyssaarnaajat, ja liityin noin vuoden kuluttua. Lähdin kirkosta ollessani 24-vuotias. Syitä oli monia. Niistä lisää joskus myöhemmin.
Toinen motiivini on se, että olen itse saanut Internetin kautta näin jälkikäteen hirveän paljon tietoa mormonikirkon historiasta ja opeista — kaiken englanniksi. Annetaan siis pyörän kiertää, käännän sitä tietoa suomeksi niin että englantia taitamattomatkin voivat tehdä omia päätelmiä, eikä heidän tarvitse luottaa lähetyssaarnaajien ja/tai kirkon johdon yksipuoliseen, hyvin valikoituun tietoon.

Eihän voi päättää oikeudenmukaisesti asiasta, josta on nähnyt vain yhden puolen?

Välimerkki

Kulttien mielenhallinnan perusaineksiin kuuluu kyseenalaistamaton usko palvonnan kohteisiin, vaikka kultin jäsenelle osoitettaisiinkin kumoamattomia todisteita siitä, että kultti on petos. Jotkut mormonikirkon jäsenet uskovat lujasti Joseph Smithiin evankeliumin palautuksen profeettana, Brigham Youngiin "nykyajan Mooseksena" ja profeettana, ja Thomas S. Monsoniin elävänä profeettana. Itse asiassa nämä miehet ovat olleet kaikkea muuta.
Kun jokin uskonnollinen uskomus on lopullisesti todistettu vääräksi tosiasiallisten tapahtumien avulla, niin tietynlainen uskovainen uskoo vieläkin lujemmin päästyään alkujärkytyksensä ja epätoivonsa yli. On paradoksaalista, että nämä kumoamattomat vastatodisteet usein lujittavat sellaista uskovaista.
Mormonikirkon tyytyväisiä jäseniä kehotan tutkimaan itsenäisesti: mikään ei teitä ole estämässä, eikä teidän yksistään minun sanaani tarvitse luottaa — tarkistakaa itse lähdemateriaaleista siteeraamani kohdat.
Lyhyt novelli Mies, joka osti talon on vertaus sisarille ja veljille, jotka eivät halua tutkia omaa kirkkoaan.

Välimerkki

Tämän sivuston runkona on neljä dokumenttia, jotka jokaisen mormonikirkkoa tutkivan pitäisi käydä läpi ennen kuin harkitsee kasteelle menoa:

  1. Sinulle, joka tutkit mormonikirkkoa
  2. Lähetyssaarnaajien myyntitekniikasta sekä tiivistelmä heidän antamistaan kuudesta vakiokeskustelusta.
  3. Mitä lähetyssaarnaajat eivät mielellään kerro sinulle — muutamia avainkohtia, joista he luultavasti kertovat sinulle oman versionsa keskustelujen ja tuttavuutenne edistyessä, ja mitä niiden taakse kätkeytyy.
  4. Elämäsi mormonina

sekä niihin liittyvät artikkelit. Useat lähteinä käyttämistäni www-sivustoista ovat mukana sivulla Linkit. Lisäksi on paljon muuta tietoa niille, joita aihe kiinnostaa syvemmin. Sille, joka käy näillä sivuilla useammin, on avuksi sivu uusista dokumenteista.

Välimerkki

Mormonismin tutkiminen on sikäli erittäin kiinnostavaa, että sen historiaa on dokumentoitu paljon ja esimerkiksi uskonnollisen myytin kehitystä voi sen avulla mainiosti tutkia. Sen vuoksi olen liittänyt sivustooni myös kirjallisuuslistan. Joitakin kirjoja on selostettu suomeksi, ja näiltäkin sivuilta saa paljon tietoa, vaikka ei hankkisikaan itse kirjaa. Mainittakoon moniavioisuuteen liittyvät teokset esimerkkinä. Myös kehottaisin kirkosta kiinnostuneita lukemaan vähintään kaikki kirkon pyhät kirjat sekä Profeetta Joseph Smithin opetuksia.
Sivustoni ei pyri olemaan tyhjentävä, ammattimainen mormonihistorian tutkielma, enkä käsittele mormonien teologiaa erityisen tarkasti. Mutta:
Yliopistotason sosiaalialan ja psykologian tai historian tutkijat eivät valitettavasti näy olevan kovin kiinnostuneita tästä aiheesta, eivät ainakaan tavallisten kansalaisten tiedottamisesta netissä heidän omalla äidinkielellään. Tämä muistuttaa kovasti tilannetta keskiajalta 1800-luvulle: ruotsin kieltä taitamattomien mittaamattoman paljon heikompaa asemaa kieltä taitaviin verrattuna.
Vaihtoehdoksi jää siis maallikon vapaaehtoistyö: runsaan olemassaolevan englanninkielisen tiedon kääntäminen suomeksi. Teen tätä omasta aloitteestani ja palkatta vuodesta 1998. Tiedon etsimiseen, läpikäymiseen ja kääntämiseen kuluva aika on valtava ja sivuston ylläpito maksaa jonkin verran, mutta ei kuitenkaan ole ylettömän kallista. Voin myös täydestä sydämestäni sanoa, että vähitellen melko suureksi kasvanut mormonismia koskeva kirjakokoelmanikaan ei ole ollut liian kallis.

Totuus on usein karvasta niellä. Kirkon viralliset ja sen jäsenten sivut tarjoilevat pelkkää ruusunhohdetta, hunajaa, täytekakkua ja vauvanruokaa; minun sivuni maistuvat varmaankin niiden jälkeen ruisleivältä, perunoilta, silliltä ja etikalta.
En näe velvollisuudekseni kehua järjestelmää, jonka olen tosiasioihin nojaten todennut perustuksiltaan mädäksi. Toki mormonismista varmasti voi löytää hyviä puolia, mutta ei nähdäkseni yhtään ainutlaatuista eli sellaista, mitä ei löytäisi muualtakin (esim. positiivisuutta edistäviä ajatuksia, kuten Valitut Palat tai Positiivarit). Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että vaa'an kieli painuu silminnähden negatiivisen aineskupin puolelle. Valintahan on itsekunkin tehtävä omalta osaltaan.

En ole julkkis; yksityiselämäni on luonnollisesti oma asiani. Itse asiassa se on yksi niistä suurimmista syistä, joiden vuoksi lähdin pois kirkosta, siellä kun on leväytettävä elämänsä seurakuntalaisten luettavaksi ikään kuin se olisi jokin viikkolehti. Sitä paitsi yksityiselämälläni ei ole mitään tekemistä mormonismin historian kanssa. Sen vuoksi en esittele itseäni näillä sivuilla sen kummemmin.

Olen yrittänyt ottaa esille varsinkin ne todelliseen historiaan perustuvat kysymykset, jotka mielestäni sinänsä todistavat mormonismin ihmisen perustamaksi järjestöksi, jolla ei ole sen enempää jumalallista valtuutta kuin muillakaan uskonnollisilla järjestöillä. Mormonismin historia on monisyistä ja kiehtovaa menneisyyttä, joka nivoutuu tiiviisti Amerikan uudisasuttamiseen, ja siinä riittää tutkimista kymmeniksi vuosiksi. Pahoittelen, etten ehdi kääntämään sitä enemmän.

Ottaa selville Dale Morgan

 


 Etusivu | Sivun alkuun

 

 1998-06-18 — 2013-06-29